dinsdag 21 mei 2013

Het begint een 'grote jongen' te worden

Groot in de zin van hoog was hij al een tijdje en hij kan ook al heel lang met zijn poot omhoog plassen maar de stabiliteit in het koppie was nog heel ver te zoeken bij Pontus.

Heel lang konden we hem buiten zijn bench nog geen twee seconden uit het oog verliezen of hij deed iets wat hem of onze spullen in gevaar bracht. Ik begon me er al bij neer te leggen dat dit gebakje misschien nog wel een aantal jaren elke nacht en elke keer dat we weg gaan in zijn bench zou moeten doorbrengen.
In korte tijd zijn we nu toch zo ver dat hij vrijwel elke nacht zich vrij door de huiskamer mag bewegen en dus de nacht grotendeels doorbrengt op de bank (daar begint hij de nacht in ieder geval) en in de ochtend luid joelend met een speeltje in zijn bek onderaan de trap staat te wachten tot je beneden bent.
Ook overdag zijn we de korte momentjes gaan uitbouwen en als we zorgen dat de eettafel leeg is en de keukendeur dicht kan hij ook overdag los in de kamer blijven zonder schade aan te richten. Als we het tuinhek weer binnen komen zien we hem van de bank of uit een mand kruipen met een slaapkoppie richting achterdeur. Dat zijn toch hele knappe ontwikkelingen! We hebben inmiddels wel zo'n beetje door welke voorwerpen hij te leuk vindt om niet aan te zitten dus die ruimen we natuurlijk op.

Laatst mocht hij even met een leuke herder-mix teef van zijn leeftijd socializen omdat ze elkaar erg leuk schenen te vinden. Na even achter elkaar aan te sjezen met een hoop lol waren ze uitgespeeld en gingen richting struiken op onderzoek maar toen ik hem riep kwam hij ook gewoon aangelopen. Helemaal goed!
Te veel vrijheid kan hij nog niet aan want dan wordt hij echt baldadig maar af en toe even een klein stukje ruimte kan hij al steeds beter handelen.

We zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de eerste show waar ik Pontus zal voorbrengen om op uiterlijk gekeurd te worden. Dus hebben we een aantal ringtrainingen gevolgd om hem te laten wennen aan de situatie van het keuren: met andere honden in een ring, blijven staan, betasten, figuren lopen... Na wat oefenen liet hij wel zien dat hij de bedoeling begrepen heeft en blijft al serieus lang netjes staan en loopt keurig mee. Hij heeft in die paar lessen echt veel progressie laten zien in relatief weinig tijd.
De laatste les was er een nep-keuring waarbij hij echt heel goed zijn best deed zodat we achter bordje 1 mochten gaan staan. Omdat dit op een echte show nooit zou gebeuren hebben we dit natuurlijk wel even vastgelegd met een foto, het lijkt net echt!
Aan onze voorbereiding zal het niet liggen, hij is voorbereid en als hij zijn dag heeft zal hij de sterren van de hemel showen. In de hoop dat er dan toch een ZG voor ons in zit, meer heeft hij niet nodig om (als hij ooit een hele knappe gozert wordt) een keertje te mogen dekken in de verre toekomst. Ik vind hem hoe dan ook prachtig!

Ook bij de jachttraining zie ik meer en meer kwartjes vallen. Hij kan al heel goed links- dan wel rechts indraaien bij het doorsturen, iets wat ik Ramses nooit heb kunnen leren omdat die veel teveel haast heeft en een sterke voorkeur voor rechtsom draaien. Hij kan wild apporteren, beter en beter want spannend vindt hij het wel en ik moet goed opletten of het voor hem te spannend wordt en het dus tijd is om te stoppen.
Hij is nog niet helemaal schotvast omdat ik hem toch nog wel eens zie schrikken maar hij koppelt een schot al wel aan dat er iets te apporteren valt dus hij herstelt ook heel snel en kan ook meteen erna een opdracht uitvoeren.
Hij kan ook echt heel braaf naast me zitten zonder in te springen op een apport voor een andere hond. Wat een verschil met Ramses die vaak echt zit te stuiteren en waar ik heel scherp moet opletten omdat hij anders als een raket weg schiet en voor zijn beurt gaat. Wat dat betreft... Lang leve de lange lijn! Want dan kan het korte riempje eraf en kan je gewoon met je voeten op de lange lijn staan zodat hij niet echt weg kan schieten maar ook geen druk van een lijn voelt. En als je wel een commando geeft haal je gewoon je voet van de lijn en kan hij vrij gaan.
Pontus kan heel snel zijn maar hij blijft ook beheerst waar Ramses alle zelfbeheersing verliest en alleen nog maar sjeest en stuitert. Het is nog vroeg en hij is nog lang niet 'af' maar ik denk zomaar dat dit een heel fijn hondje wordt om mee te werken :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten