woensdag 8 mei 2013

Best wel gehoorzame floeperd heeft zijn eerste diploma gehaald

Vandaag was het examendag voor de cursus EG, elementaire gehoorzaamheid.
Tijdens de lessen moesten we voornamelijk heel veel volgen en nog wat andere oefeningen tussendoor. Aan het begin van de cursus kon Pontus nog niet 'down liggen' behalve met een snoepje en hij sprong meteen weer overeind, dat werd onze grootste uitdaging want de rest van het programma beheerste hij al wel.
Pontus kon tijdens de lessen prima volgen en ook apporteren was één van zijn sterke onderdelen.
Dat het moment van examen slechts een momentopname is bleek ook vandaag. Hij heeft zijn diploma gehaald maar zijn cijferlijst is niet representatief voor wat hij tijdens de lessen heeft laten zien.

Eerst moesten we 'voorlangs/achterlangs' doen. geen punt want de honden kennen elkaar en staan alle drie relaxed ten opzicht van elkaar. Geen gekke dingen dus gewoon een 10.
Daarna volgen, normaal een sterk onderdeel van Pontus tijdens de EG lessen maar nu had hij allerlei konijnen luchtjes in zijn neus en hij zag kippen lopen in de struiken aan de andere kant van het hek, heeeeeeeel interessant, gelukkig herstelde hij wel na een paar tikjes aan de lijn, in ieder geval voldoende om toch nog een 6 te krijgen.
Hij moest 'down' iets waar ik tegenop zag omdat hij vaak niet gaat liggen zonder dat hij heel zeker weet dat ik een snoepje voor hem heb en snoepjes waren nu juist NIET toegestaan tijdens het examen. Maar Pontus plofte in één beweging neer en ging plat in het gras liggen. Ik kon wel juichen maar dat was iets te vroeg want helaas was de oefening toen nog niet afgelopen maar moest hij vanuit 'down' ook nog weer zitten.... en dat was hij nu net niet van plan... druif! Toch nog een 6.
Staan en betasten was geen probleem maar hij blijft niet onbeweeglijk staan dus daar kreeg hij een 8 voor.
Gebit tonen ging best goed, vindt hij ook niet echt vervelend maar aan één kant gaf hij wat weinig ruimte om te kijken omdat hij zijn lippen strak hield, de andere kant werkte hij beter mee. Een 9.
Daarna moest ik hem neer zetten, zelf een stukje doorlopen en hem dan roepen zodat hij naast me komt zitten. Dit ging perfect dus een 10.
Apporteren doet hij normaal echt heel goed, op die ene keer na dat hij ipv te apporteren eerst even iets anders ging doen en daarna pas zijn apport ging halen. Nu bedacht hij dat het wel leuk was om het apport te laten vallen en even te snuffelen. Klojo! Apportje weer in zijn bek en toen maakte hij het alsnog netjes af maar dat was een 7.
Het laatste onderdeel zag ik het meest tegenop: Down liggen en blijven liggen terwijl wij een stukje verderop moesten gaan staan. Gedurende de cursus heeft hij daarin heel veel vordering gemaakt van niet gaan liggen of meteen weer overeind springen tot wel gaan liggen en ook wel blijven liggen en steeds meer afstand kunnen nemen maar niet echt ontspannen liggen zodat er maar een kleine aanleiding nodig is om op te springen en naar mij toe te komen. Op een gegeven moment begon er ergens een hond te blaffen en zag ik zijn spieren spannen maar hij keek me alleen even aan en bleef liggen!!! Kanjerrr!!! Een dik verdiende 10!
Omgang baas/hond kregen we een 8 voor (geen idee eigenlijk hoe ze dat beoordelen) en dat maakte 74 van de 90 punten en alleen voldoendes dus: Gehaald! Zijn allereerste diploma is binnen!

Zijn klasgenootjes waren vandaag niet zo goed in vorm en hebben het helaas niet gehaald, erg balen voor hen en we hadden ze beslist iets anders gegund maar wie had nu gedacht dat mijn kleine ondeugende floepertje 'braafste jongetje van de klas' zou zijn? Niemand toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten